Üdvözöljük, lépjen be fiókjába vagy regisztráljon! A WEBÁRUHÁZBAN REGISZTRÁCIÓ NÉLKÜL IS VÁSÁROLHAT!
Az Ön kosara üres!
Üdvözöljük a(z) Immunerősítés - Immunrendszer erősítés

Üdvözöljük az Alohamed oldalán.

Orvosi gombák

A gombák megnevezés alatt a "Chang and Miles" (1992) által leírt meghatározást értjük, amely szerint a "macrofungus egy olyan szabad szemmel is jól látható, kézzel jól szedhető termőtest, amely lehet akár hypogeous és epiglous is." Jelenleg a becslések szerint a Földön élő 140000 termőtestnek csak a 10%-a, azaz 14000 megnevezett faj ismert. A gombák egy hatalmas és mégis kiaknázatlan forrása az új gyógyszerészeti termékeknek. Mivel a termőtestek tumor ellenes poliszaharidok és immunstimuláló tulajdonságok korlátlan forrásával rendelkeznek, amelyek a legfontosabbak modern gyógyszerek számára. Ha nem is mindegyik, de sok Basidiomcyt termőtest biologiailag aktív poliszaharidot tartalmaz. Gomba poliszaharidokról szóló adatokat gyűjtöttek 651 fajból és további 182 magasabb Hetero,-és Homobasidiomycetes nemzettségből. Ezek a poliszaharidok különböző kémiai összetételűek, a csoport legnagyobb részét a B-glukánok teszik ki, a B1-3 glukánok a fő lánchoz csatlakoznak és a B1-6 csoportra van szükségük a daganatellenes hatás kifejtésére. A magas molekurális súlyú glukánok hatásosabbak, mint az alacsonyabb molekulasúlyúak. A vegyi módosítás indítja be a poliszaharidok tumor ellenes hatását és a klinikai tulajdonságát (javarészt az oldhatóságot ösztönzi).
 

A gomba szaharidok immunstimuláló és tumor ellenes hatása:

• a gombák és azok származékainak szedése megelőzi az oncogenezis kialakulását
• közvetlen tumor ellenes hatás kifejtése az allogén és synegén tumorok ellen
• kemoterápiával kombinálva immunpotenciáló hatás kifejtése az áttétek ellen
• áttétek megelőzése

a gombák megelőző hatására nagyon jó példa egy japán kísérlet, amelyben kísérleti egereket használtak. Az egerek egyik csoportját rendes eledellel táplálták, míg a másik csoport étrendjébe 5% szárított H. marmoreus termőtestet építettek be. Az egerek mindegyikét beoltották erős rákkeltő metil- cholanthrene-el és karcinogenezissel. A 76 hetes kísérlet végére a 36 kísérleti egérből 21 testében fejlődött tumor, míg a 36 H.marmoreus-sal etetett csoportból csupán 3nál találtak rákos daganatot. a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az ehető gombák rák megelőző hatása az immun potencializáláson keresztü történik. (Ikekava 2001).

Kutatók kimutatták, hogy azon mezőgazdasági termelők, akik fő tevékenységi körébe tartozik az,- egyik Japánban jól ismert gombafaj- a Flamulina velutipa termelése, azok körében észrevehetően alacsonyabb a rák miatti elhalálozások száma az átlagos lakosságéhoz képest. (Ikekava 1995, 2001) Egy másik hasonló megfigyelés kiterjedt tanulmányt és az Agaricus blazei gombafaj népszerűségét vonta maga után.

 

A gomba poliszaharidok daganat megelőző és immunmoduláló működése:


A gombaszaharidok rákmegelőző hatásukat leginkább a gazda szervezet immunfelelősének aktiválásával indítják be. ezeket az anyagokat biológiai válaszmódosító anyagokként tartják számon (BRMs;Wasser and Weis 1999.) Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy:
• segítenek a szervezetnek a különféle környezeti és biológiai stressz elleni védekezésben
• nem okoznak kárt és nem okoznak a szervezet számára további stresszt
• természetes hatást gyakorolnak a szervezetre, támogatva ezzel a test fő rendszereit, mint pl.: az ideg,- immun rendszert éppúgy mint a test szabályozó funkcióját (Brekham 1980)
• A gombaszaharidok immunmoduláló profilaktikus hatása különösen értékes, enyhe nem támadó fajta gyógymód, illetve nagyon hatásos az áttétek megelőzésében.

• A gombapoliszaharidok nem közvetlen a rákos sejtet támadják, tumor ellenes hatásukat a gazdaszervezetben különböző immunválaszokat aktiválnak. Számos kísérlet igazolja, hogyan veszít a poliszaharidok tumor ellenes hatásukból olyankor, amikor pl.: kísérleti egereknek anti-limfocita szérumot adagoltak. (Ooi and Liu 1999.) Ilyen kísérletek feltételezik, hogy a poliszaharidok anti tumor hatásuk ösztönzik az ép T-sejteket és azt, hogy a tevékenység a csecsemőmirigy függő immunmechanizmussal kötődik össze. Tehát a makrofág szerek, mint pl.: karragén, a letinan és más poliszaharid tumor ellenes hatását gátolja.

• A gomba eredetű glükán és poliszaharidpeptidek immunmodulátorként hathatnak. Ezen összetételek növelésének képessége vagy az immunválaszok elnyomása több tényezőtől függ, köztük az adagolástól, az alkalmazás módjától, az alkalmazás ütemezésétől, a hatásmehanizmustól, vagy a hatás helyszínétől. Számos gomba vegyület bizonyítottan potentálja az ösztönös (nem specifikus) és szerzett (specikfikus) immunválaszokat és számos olyan immunsejtet aktivál, amelyek a homeosztázis fenntartásáért fontosak, mint pl.: a befogadó sejtek (citotikus makrofágok, monociták, neutrofilek, a természetes ölősejtek, dendritikus sejtek) és a kémiai hírvivő anyagok (citokinek, interleukin, interferon, kolónia stimuláló faktorok). Tekinthetjük őket multi-citokin indukálónak, amelyek képesek a különböző immunmoduláló citokinek és citokin receptorok gén kifejezésére. A limfociták atitest termelést (B-sejtek) szabályozó és a sejt-mediált (T-sejtek) citotoxicitást is ösztönzik.

 

Megelőzés


Rákkutatás az Egyesült Királyságban: "Az emberi epidemológiai vizsgálatok Japánban és Brazilíában határozottan arra utalnak, hogy bizonyos orvosi gombák rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentik a rák előfordulási szintjét." És "egyre több a rákmegelőző hatás, tumor ellenes tevékenység és az áttétek korlátozásának bizonyítéka azon a kísérleti állatok esetében, amelyeket rendszeresen orvosi gombával etetnek. Orvosi gomba kivonat használata hasznos az életminőség javítására, a fáradtság, étvágycsökkenés, csontvelőszupresszió, illetve az opportunista fertőzések, mint a sugár,- és kemoterápia kezelések mellékhatásainak enyhítésére. "Bebizonyosodott, hogy e vegyületek kezelés ideje alatt történő szedése teljesen biztonságos és jelentősen csökkenti a sugár,- és kemoterápia mellékhatásait. Ezek az eredmények éles ellentétben állnak a dokumentált mellékhatásokkal összehasonlítva a legtöbb kemoterápiás mellékhatásokkal, valamint a kisebb mértékű egyes immunterápiával, amelyek kimutatták, hogy okozhat lázat, hidegrázást, bőrkiütést, ödémát, ízületi fájdalmat, alacsony vérnyomást, pangásos szívelégtelenséget, vagy központi idegrendszeri toxicitást." a U.S. Nemzetközi Rák Intézet az orvosi gombák számos vegyületét tumor ellenes szernek minősítette. Miért használjunk gomba keveréket?

Kutatók hiszik, hogy az immunrendszer válaszainak maximalizálására a gombapoliszaharidok a legjobbak. Ezek a poliszaharidok növelik a gyilkoló T, -és NK (természetes gyilkoló) limfociták számát és hatását. Az orvosi gomba fajták kombinálása több ingert küld az immunrendszer felé, hogy aktivizálja a szervezet természetes védekező rendszerét.
Miért fontosak az organikusan termesztett gombák?
A gombák képesek a nehézfémeket koncentrálni, különösen, ha közelükben ipari terület van, ahol a levegőben lévő szennyezőanyagot és ahol víz vehető fel a talajból.

Nincsenek listázandó termékek ebben a kategóriában.